Like Blog Ini...

Friday, September 5, 2008

Resepi Almond London

nizamadey@myresipi.com 

resepi yg saya adjust dr resepi kawan.. coklat masak saya beli yg repacking & unknown brand.. cooking coklat van houtan & vochelle x m'bantu... 

Bahan-bahan ( +/- 150 biji ) 
250 gm mentega 
125 gm gula halus 
1 biji telur 
1 tsp esen vanilla 
50 gm serbuk badam (optional) 
200 gm tepung jagung 
300 gm tepung gandum 
2 sudu tepung beras 
1 tsp baking powder 
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak) 
50 gm badam cincang (utk hiasan) 
+/- 700 gm coklat masakan 

Cara-cara 
Pukul mentega dengan gula hingga kembang 
Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi. 
Masukkan serbuk badam, kacau 
Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi 
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh 
Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer. 
Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega 
Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit 
Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil" 
Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan 
Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
_________________

No comments: