Like Blog Ini...

Sunday, March 6, 2011

Tip membuat kek cawan

- Adunan yang cukup untuk membuat dua lapisan kek biasa, lazimnya dapat menghasilkan kira-kira 24 kek cawan saiz biasa atau 60 kek cawan mini.

- Alaskan acuan aluminium kek cawan dengan cawan kertas kek cawan yang boleh diperoleh dalam pelbagai warna dan rekaan.

- Tuang 2/3 adunan (kira-kira setengah cawan bagi saiz biasa atau 2 sudu besar bagi cawan mini). Adunan jangan terlalu penuh kerana ia mungkin boleh melimpah keluar apabila dibakar.

- Pastikan sapukan sedikit mentega pada tepi dulang pembakar apabila membuat kek cawan bersaiz besar.

- Bakar adunan kek cawan dalam suhu 350 darjah Fahrenheit selama kira-kira 21 hingga 26 minit untuk kek cawan bersaiz biasa dan kira-kira 10 minit bagi kek cawan mini.

- Kon aiskrim juga boleh digunakan untuk membakar kek cawan.

3 comments:

Syahrizal said...

teringin nak makan kek coklat. tue yang post artikel pasal resepi plak... hehe...

NurWahidah Abdullah said...

pandainye wt kek...;)

Syahrizal said...

Huhu, masak magi boleh la...