Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

BISKUT BUNGA CINA ( semperit )

BAHAN-BAHAN
2 biji telur ayam
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gamdum
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan mentega
1/4 sudu sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh baking powder
susu pekat secukup lembut
4 biji ceri merah dipotong kecil kecil (hiasan)

CARA MEMBUATNYA
Ayak tepung gandum dengan tepung jagung dan baking powder
Pukul gula dengan mentega hingga kembang
Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati
Masukkan tepung ke dalam adunan gula gaulkan hingga rata
Tambahkan susu pekat secukupnya (hingga adunan lembut) sambil diuli hingga sebati
Masukkan adunan ke dalam acuan semperit dan tekankan ke atas dulang pembakar yang sudah disapukandengan sedikit mentega
Hiaskan atasnya dengan ceri merah yang sudah dipotong kecil-kecil
Setelah itu bolehlah dibakar hingga masak.

No comments: