Kiriman: Fairuz Zainudin
Bahan-Bahan:
Crust:
- 250g bread crumb
- 125g butter
- 2 sudu besar gula
- setengah sudu kecil serbuk kayu manis
Filling:
- 3 250g cream cheese
- 1 cawan gula
- 5 biji telur
- satu setengah sudu kecil vanila
Topping:
- 3 cawan sour cream
- setengah cawan gula
- satu setengah sudu kecil vanila
Cara:
Crust:
- Cairkan butter dan campurkan ke bread crumb. Gaul rata.
- Masukkan gula dan serbuk kayu manis.Gaul Rata
- Letakkan bahan crust ke seluruh bahagian tray ( dasar dan tepi )
- Boleh mula panaskan oven di 150 darjah Celcius.
Filling:
- Lembutkan cream cheese sehingga cukup lembut untuk digaulkan dengan mixer.
- Guna mixer untuk gaul cream cheese sehingga lembut.
- Masukkan gula dan gaul.
- Campur telur sebiji demi sebiji dengan mixer dalam kelajuan sederhana.
- Tambahkan vanila.
- Letakkan ke atas crust.
- Masukkan ke dalam oven selama 50 minit.
Topping:
- Pukul sour cream sehingga fluffy.
- Campur gula dan vanila dan pukul sehingga sebati, putih dan licin (tiada lagi rasa kasar gula pada jari)
- Apabila filling sudah dibakar selama 50 minit, letak topping di atas filling dan masukkan ke dalam oven selama 5 minit dengan suhu yg sama.
Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan sehingga sejuk. Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam setengah.
Cadangan Hidangan:
i)Buah peach yang dipotong bulat boleh diletak di atas cheesecake.
ii) Filling boleh dicampurkan dengan cashew atau macadamia yang dipotong nipis (bukan dipotong kecil-kecil) setelah semua bahan telah digaulkan dgn mixer. Jangan digaul kacang menggunakan mixer.
Tambahan:
Flourless cheesecake yang mudah dibuat.
No comments:
Post a Comment