Kiriman: Ku Izrinda Ku Izham
Bahan-Bahan:
½ kg tepung gandum
1 sudu besar lemak sayuran
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari 2 ketul isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit Gula/garam/serbuk perasa
Cara:
Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam.
Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.
Untuk membuat intinya:
Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
Sedia utk membuat karipap.
Tambahan:
Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.
Mentega juga poleh digunakan.
No comments:
Post a Comment