Like Blog Ini...

Tuesday, May 12, 2009

Resepi Karipap

Kiriman: Marliza bt Azmi
Sumber: Ibu

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk doh:
½ kg tepung gandum
1 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
Air garam (suam) Bahan-bahan untuk inti:
4-5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
Ayam/Daging (dipotong dadu/dicincang halus)

Bahan A:
5 tangkai cili kering (dikisar)
1-2 sudu besar jintan manis (dikisar)
1-2 sudu besar lada hitam (dikisar)
2 kuntum lawang (dikisar)
5 kuntun bunga cengkih (dikisar)
1-2 inci halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
Garam,gula dan MSG secukup rasa

Cara:

Untuk membuat doh:
Uli tepung dengan air garam (suam),tambahkan sesudu minyak masak yang telah dipanaskan.Setelah siap diuli,ketepikan.

Untuk membuat inti:
Kisar semua bahan-bahan A
Panaskan minyak di dalam kuali,tumis bahan yang telah dikisar
Masukkan kentang dan ayam/daging yang telah dipotong dadu
Masukkan garam,gula dan MSG secukup rasa
Setelah inti hampir kering,masukkan daun kari.
Masak sehingga kering

Cadangan Hidangan:
Resepi ini untuk lebih kurang 20 biji karipap (saiz sederhana)

Tambahan:
Sewaktu membuat doh,minyak masak yang ditambah mestilah dalam keadaan panas.Ini adalah untuk merangupkan karipap.Boleh juga diganti dengan marjerin.

Daun kari juga boleh diganti dengan daun sup.

No comments: