Like Blog Ini...

Thursday, August 6, 2009

BISKUT SEMPERIT

BAHAN-BAHAN

2 biji telur ayam
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gamdum
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan mentega
1/4 sudu sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh baking powder
susu pekat secukup lembut
4 biji ceri merah dipotong kecil kecil (hiasan)

CARA CARA

1. Ayak tepung gandum dengan tepung jagung dan baking powder
2. Pukul gula dengan mentega hingga kembang
3. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati
4. Masukkan tepung ke dalam adunan gula gaulkan hingga rata
5. Tambahkan susu pekat secukupnya (hingga adunan lembut) sambil diuli hingga sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan semperit dan tekankan ke atas dulang pembakar yang sudah disapukan dengan sedikit mentega
7. Hiaskan atasnya dengan ceri merah yang sudah dipotong kecil-kecil. Setelah itu bolehlah dibakar hingga masak.

No comments: