Bahan-bahan :
300 gm mentega kacang
250 gm marjerin
185 gm gula kastor
185 gm gula perang
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
350 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Cara penyediaan :
Pukul mentega kacang, marjerin, gula kastor dan gula perang sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla. Campurkan tepung, baking soda dan baking powder ke dalam adunan mentega kacang tadi. Bentukkan doh menjadi bulat sebesar ibu jari dan letakkan di dalam loyang pembakar. Jarakkan setiap doh agak2 2 inci. Gunakan garfu yang telah dicelupkan ke dalam tepung dan lakarkan di atas doh tadi untuk meleperkannya. Bakar di dalam oven dengan suhu 175'C atau selama 15-20 minit sehinga keperang-perangan. Angkat dan biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment