Bahan-Bahannya
600 g udang galah
3 helai daun kunyit, hiris halus
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan
2 camca besar kerisik
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 cm lengkuas*(tak letak)
2 batang serai, dihiris*
3 biji buah keras*(saya tak letak sbb x de)
3 biji cili merah (nak pedas boleh tambah cili padi)*( saya tambahkan cili blend )
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)(tak letak juga sbb x suka belacan)
Cara membuatnya
Udang dibersihkan, perap dengan jus limau dan garam, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, gunakan api sederhana. Masak hingga terbit minyak.
Masukkan santan, gula, kerisik dan sedikit garam, gaul rata. Bila mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugor. Gaul rata dan masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Terpulang pada individu, samada suka lembap atau kering. Hidangkan bersama nasi hangat, roti atau apa2 saja yang berkenan di hati....
No comments:
Post a Comment