NUGGET AYAM
Resepi I:
Bahan-bahan:
500 g isi ayam } dikisar/cincang
1/4 cawan fresh breadcrumbs
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
serbuk cornflake secukupnya atau serbuk roti utk 'coating'
1-2 biji telur }dipukul sedikit
Cara membuat:
Campurkan ayam bersama fresh breadcrumbs, serbuk lada sulah dan garam
Gaul sebati
Ambil sedikit adunan bentukkan menjadi leper, ulang sehingga habis
Kemudian celup ke dlm telur dan lepas itu digolek kedlm serbuk cornflake/roti ulang semula dgn mencelup ke dlm telur dan diakhiri dgn serbuk cornflake/roti supaya mendpt lapisan luar yg agak tebal
Goreng dgn api perlahan sehingga kekuningan
Sedia dimakan bersama sos.
Resepi II:
Bahan-bahan:
2 keping dada ayam } potong sebesar 2 inci
1 1/2 cawan serbuk cornflake (cornflake crumbs) atau serbuk roti (bread crumbs)
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada sulah
sedikit serbuk bawang putih jika suka
1-2 biji telur } dipukul sedikit
minyak utk menggoreng
Cara membuat:
Ayam dicucikan dan toskan.
Campurkan garam, lada sulah, serbuk bawang putih ke dlm serbuk conrflake atau serbuk roti, kacau sekata.
Celup ayam kedlm telur kemudian golekkan kedlm serbuk cornflake/roti kemudian celup semula ke dlm telur dan ulang golek semula ke dlm serbuk cornflake/roti
Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan
Hidangkan bersama cili sos
_________________
No comments:
Post a Comment