Sumber: Majalah Wanita Mac 2000
Bahan-Bahan:
½ kg daging lembu
2 biji kelapa parut
30 gm jintan manis kasar - dikisar
30 gm jintan putih kasar - dikisar
30 gm biji ketumbar - dikisar
4 cm kayu manis
10 ulas bawang merah - dikisar
2 cm halia - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 batang serai dimayang halus
200 gm gula pasir
Sesudu besar garam
10 tangkai cili kering - dikisar
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara:
Tumis bahan kisar bersama rempah kasar sehingga berbau harum. Masukkan serai dan daging lembu. Kacau sehingga daging empuk. Masukkan kelapa parut, gula dan garam secukup rasa. Masukkan santan kelapa pekat. Kacau sehingga kering dan biarkan kelapa menjadi kemerah-merahan. Angkat dan hidangkan, makan bersama lemang, ketupat dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment