Like Blog Ini...

Sunday, February 15, 2009

Nasi Beriani

Sumber: Jelita November 1987

Bahan-Bahan:
600 gm beras wangi (Bismathi)
20 gm bawang putih (dimayang)
50 gm bawang merah (dimayang)
20 gm halia (dimayang)
5 gm kulit kayu manis
5 gm buah pelaga
5 gm bunga cengkih
5 gm bunga lawang
2 helai daun pandan
½ tin minyak sapi
30 gm lobak merah (dipotong dadu)
30 gm daun sup
20 gm kacang pis
Pewarna kuning (bahan untuk kekuningan)
Garam secukup rasa
Susu cair secukup rasa

Cara: Cuci beras terlebih dahulu. Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, sehingga garing. Masukkan susu & daun pandan, garam (secukup rasa), serta sedikit air. Setelah nasi masak, masukkan pewarna kuning, lobak merah, daun sup & kacang pis.

No comments: