Like Blog Ini...

Monday, February 16, 2009

PUDING LAICI atau KOKTEL

PUDING LAICI atau KOKTEL 

Bahan: 
10 gm agar2 serbuk atau 1 bungkus agar2 biasa [rendamkan] 
6 gelas air 
11/2 cawan gula 
1 tin susu cair 
1 tin laici atau buah2 koktel dlam tin... asingkan air dan buahnya 

Cara: 
1. Masakkan agar2 serbuk bersama air sehingga mendideh. 
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. 
3. Masukkan air laici atau buah koktel dan susu cair. Tutup api dan kacau rata. 
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk. 
5. Hidangkan bersama buah laici atau buah koktel yang diasingkan tadi. 

Puding ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....

No comments: