Asam Pedas
Pengirim:Kak Zana
Kalau Kak Zana masak asam pedas ni... pejam mata jer... kira masakan ruji ler.. bukan hari2 masak.. tapi selalu.. kalau malas.. ni lah masaknya. Masak asam pedas ni memang simple jer.
Biasanya Kak Zana buat macam ni..
Ikan (selalu guna ikan kembung, tenggiri, parang atau terubuk).. tapi kalau ikan keli tu.. kenalah asamkan cukup2... utnuk hilangkan hanyir dia.
Bahan tumis..
Bawang putih (dalam 4 ulas)
4 ulas bawang merah.. kedua-duanya ni.. kita tumbuk.
Cili Blender (walau pun biasanya Kak Zana memang siap blend dengan bawang putih dan merah... setiap kali masak.. mesti nak guna bawang asing jugak)
Minyak.. untuk menumis..
Asam keping
sedikit kunyit
Bahan lain nak bagi sedap.. (kalau tak ada pun tak apa)
Daun Kesum
Bunga Kantan (belah 4.. tapi jangan bagi putus ler)
Cara masak..
Panaskan minyak.. tumiskan bawang putih/merah.. naik bau.. masukkan cili bleand... biar sampai naik bau.. masukkan ikan dan air (air jangan banyak sangat.. kalau banyak nanti cair.. agak-agak dalam 2 gelas pun dah cukup).
Lepas tu masuklah kunyit serbuk, daun kesum, bunga kantan dan asam keping.. perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Kalau nak tambah bendi atau terung pun boleh.
Senang jer kan... masa Kak Zana umur 12 tahun pun dah boleh masak ni...
No comments:
Post a Comment