Like Blog Ini...

Monday, February 16, 2009

Resepi Filet Ikan Mayones

Filet Ikan Mayones 
Sumber: Majalah Saji Ogos 2000 


Bahan-Bahan: 
5 keping isi ikan sebelah atau ikan merah 
½ sudu kecil rosemary kering 
½ sudu kecil lada hitam 
2 cm halia ditumbuk halus 
Sedikit garam 
1 sudu besar minyak masak 
½ biji limau nipis ambil jusnya Bahan-bahan sos: 
2 sudu besar mayonis 
2 sudu besar cili sos 
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
2 sudu besar air suam 
Cara: 
Gaul ikan dengan kesemua bahan di atas kecuali rosemary. Aturkan ikan di atas pinggan leper (khas mikrowave) kemudian barulah ditaburkan serbuk rosemary tadi. Masak dengan 'HIGH' selama 4 minit. Keluarkan dan curahkan sos di atasnya. 

Cara membuat sos: 
Campurkan kesemua bahan sos dan kacau rata. Curahkan di atas kepingan ikan.

No comments: