NASI AYAM
Anggaran utk 3-4 org makan:
Bahan utk masak ayam:
1/2 ekor ayam- dipotong 2
2 ulas bawang putih } diketuk
1 inci halia } diketuk
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
sedikit minyak bijan
6 cawan air
Cara membuat:
Ayam dibersihkan kemudian direbus di dalam air bersama halia dan bawang putih selama 15 minit
Angkat ayam, toskan kemudian perap sebentar bersama campuran kicap manis, sos tiram dan beberapa titis minyak bijan
Air rebusan disimpan untuk masak nasi dan buat sup
Ayam yg telah diperap tadi digrill dlm oven sehingga agak garing dan berkilat ATAU digoreng sehingga berkilat bolehlah diangkat.
Bila masak potong ayam kecil-kecil dan renjiskan sedikit minyak bijan sebelum dihidangkan
Bahan untuk buat sup:
1 ulas bawang putih - dimayang
1 cm halia - dimayang
2 ulas bawang merah - dimayang
daun sup } dihiris
3 cawan air rebusan ayam
Cara membuat:
Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan-bahan yg dimayang dan goreng sehingga kuning.
Masukkan air rebusan ayam
Masukkan garam secukup rasa.
Angkat dan taburkan daun sup
Bahan untuk masak nasi:
2 cawan beras
3 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
setitik pewarna kuning
Cara membuat:
Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
Panaskan majerin + minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
Masukkan beras , goreng beras sebentar baru masukkan air, pewarna kuning dan garam.
Tanak hingga masak.
Bahan untuk buat sos cili:
4 biji cili merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar minyak rebusan ayam
sedikit gula dan garam
Cara membuatnya:
Kisar cili bersama bahan-bahan di atas sehingga halus.
Bahan untuk buat sos kicap:
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar air rebusan ayam
Cara membuat :
Campurkan semua bahan di atas kacau sebati.
Bahan sampingan:
1 biji salad
1 batang timun
2 biji buah tomato
Salad, timun dan tomato dihiris.
No comments:
Post a Comment