butter cake
Saiz Hidangan — Untuk tin 9 inci bulat atau 36 cupcakes
Sumber Resipi — dari buku Baking911, Sarah Phillips
Bahan-Bahan
4 cawan tepung gandum, di ayak
3 sudu kecil baking powder
secubit garam
2 cawan butter, pada suhu bilik
1 1/2 cawan gula castor
3 biji telur
1 1/2 cawan susu full cream
1 sudu besar vanilla essence
Cara Memasak
Campurkan tepung, baking powder & garam.
Pukul butter dan gula sampai kembang, dalam 5 minit.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan vanilla essence.
Kemudian masukkan tepung tadi dengan susu, berselang-seli. Jangan terlebih pukul, gunakan mixer pada kadar yang paling slow.
Masak lebih kurang 45 minit. 350 F. Setelah masak, biarkan dalam tin 10 minit, kemudian baru keluarkan.
Cadangan Masakan
Salah satu resepi buttercake yang paling saya suka, keknya lembab dan sedap sangat. Resepi ni dah saya kurangkan gula dari resepi asalnya, 2 cawan. Kalau pakai unsalted butter, gunakan 1 sudu kecil garam.
No comments:
Post a Comment