Like Blog Ini...

Monday, February 16, 2009

Resepi KARI KEPALA IKAN

KARI KEPALA IKAN 

Bahan-Bahan: 
1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan] 
5 ulas bwang merah 
2 ulas bawang putih 
1 inci halia 
1 s/b halba campur 
2 bungkus serbuk kari [bancuh ngan sikit air] 
5 biji bendi 
3 biji cili hijau 
2 biji tomato [belah 2] 
2 tangkai daun kari 
1 cawan air asam jawa 
1 cawan santan pekat 
minyak 
garam 

Cara: 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih dan haia yg dimayangkan ertakan daun kari, halba campur sehingga wangi. 
2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau yang dibelah tengah. 
3. Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi. 
4. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat. 
5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak. 
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api. 
7. Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa/canai.

No comments: