Like Blog Ini...

Monday, February 16, 2009

Resepi Daging Masak Hitam

Daging Masak Hitam 

1) Cili kering + bawang merah = 
goreng taruh minyak sikit aje, blend dulu 

2) Jintan manis + jintan putih + kayu manis + buah 
pelaga + bunga lawang + bunga cengkih = goreng tanpa 
minyak, agak-agak garing sikit angkat la. 

3) Halia + serai 

4) bawang besar (masak ni pakai banyak bawang besar, 
barulah kick..)kerisik, air asam jawa atau sedikit 
cuka, kicap agak-agak lebih sikit, garam/gula secukup 
rasa. 

Masukkan kesemua bahan-bahan di atas 1 + 2 + 3 + 4. 
Lepas tu blend sampai hancur.. daging dipotong 
agak-agak tidak tebal dan tidak nipis.. masukkan 
bahan-bahan yang telah diblend. Perapkan selama 3 atau 
4 jam.. tapi kalau perap sehari semalam lagi best.. 


Bila dah bersedia untuk dimasak mulalah dengan 
masukkan minyak, tumis bawang putih + bawang merah, 
bila dah kekuningan daging yang telah diperap tu, 
biarkan dalam api yang sederhana, nanti air daging 
akan banyak keluar. Biarkan sampai ia nampak agak 
pekat, sebati dengan daging, nanti air daging akan 
buatkan masakan ni sedap. Bila dah nampak daging 
lembut dan nampak agak pecah minyak.. barulah masukkan 
bawang besar yang dipotong bulat-bulat, masukkan cili 
hijau potong dua, tomato potong bulat-bulat.. 
biarkan api perlahan. Rasala dulu.. kalau dah rasa 
okey, puashati barulah tutup api.. dah siap

No comments: