Like Blog Ini...

Monday, February 16, 2009

Resepi Beef Lasagne Special

Beef Lasagne Special 
Kiriman: Jo 

Bahan-Bahan: 
6 kepingan besar lasagne (rebus hingga lembut-lebih kurang 2 minit) 
1 mangkuk daging cincang 
1 mangkuk cendawan butang/tiram (hiris) 
2 biji bawang besar (potong dadu) 
3 ulas bawang putih (hiris nipis) 
1 sudu kecil serbuk pala 
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
3 sudu besar tomato puree 
4 biji tomato segar(potong dadu) 
1 kiub stok ayam 
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut) 
3 atau 4 sudu besar minyak zaitun 
Garam 

Paste (campurkan 3 sudu besar air: 
1 sudu besar serbuk cili kering 
1 sudu besar serbuk kari daging 


Sos: 
2 cawan susu segar 
2 sudu besar tepung 
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut) 


Cara: 
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hinngga naik bau. Tumis bahan paste. Masukkan kiub ayam, serbuk pala, lada hitam, garam, tomato puree dan daging cincang. Masak sehingga daging masak. Masukkan tomato segar dan cendawan, masak selama 2 minit. Angkat. Masak sos dengan api perlahan sehingga kuah pekat. Sediakan bekas pembakar. 
- lapisan pertama : kepingan lasagne 
- lapisan kedua : daging 
- lapisan ketiga: sos 
Ulang lapisan. Diatas lapisan terakhir, taburkan keju parut. Bakar dlm oven selama 30/40 minit, suhu 180C.

Kiriman: Jo 

Bahan-Bahan: 
6 kepingan besar lasagne (rebus hingga lembut-lebih kurang 2 minit) 
1 mangkuk daging cincang 
1 mangkuk cendawan butang/tiram (hiris) 
2 biji bawang besar (potong dadu) 
3 ulas bawang putih (hiris nipis) 
1 sudu kecil serbuk pala 
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
3 sudu besar tomato puree 
4 biji tomato segar(potong dadu) 
1 kiub stok ayam 
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut) 
3 atau 4 sudu besar minyak zaitun 
Garam 

Paste (campurkan 3 sudu besar air: 
1 sudu besar serbuk cili kering 
1 sudu besar serbuk kari daging 


Sos: 
2 cawan susu segar 
2 sudu besar tepung 
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut) 


Cara: 
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hinngga naik bau. Tumis bahan paste. Masukkan kiub ayam, serbuk pala, lada hitam, garam, tomato puree dan daging cincang. Masak sehingga daging masak. Masukkan tomato segar dan cendawan, masak selama 2 minit. Angkat. Masak sos dengan api perlahan sehingga kuah pekat. Sediakan bekas pembakar. 
- lapisan pertama : kepingan lasagne 
- lapisan kedua : daging 
- lapisan ketiga: sos 
Ulang lapisan. Diatas lapisan terakhir, taburkan keju parut. Bakar dlm oven selama 30/40 minit, suhu 180C.

No comments: