Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

BISKUT COKLAT PISTACHIO

BAHAN-BAHAN
125 gm mentega
2 sudu besar gula kastor
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan tepung susu penuh krim
1/4 cawan susu pekat manis
125 gm coklat masakan dicair dan disejukkan
1/2 cawan kacang tanah digoreng dan dicincang (boleh diganti dengan walnut atau badam)

LAPISAN COKLAT
125 gm coklat masakan dicairkan
30 gm mentega dicairkan

CARA MEMBUATNYA
Satukan mentega dan gula kastor
Pukul keduanya hingga kembang
Campurkan dengan tepung naik sendiri, susu tepung penuh krim, susu pekat manis dan coklat yang telah dicair
Uli adunan sehingga menjadi doh
Canai doh menjadi bentuk bulat memanjang kemudian potong setebal 1 cm dan bakar selama 12 minit.
Setelah sejuk sapukan lapisan coklat di atasnya dan taburkan kacang. (Gunakan beg aising untuk memudahkan anda menyapu lapisan coklat).

No comments: