Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

STIK DAGING LEMBU

BAHAN -BAHAN
750 g daging tanpa tulang
4 camca besar minyak masak
BAHAN PERASA
2 camca teh kicap cair
1 camca teh soda bikarbonat
1 biji telur ( dipukul )
1 camca besar tepung jagung
1 camca besar gula
setengah camca teh garam
1 camca teh serbuk perasa ( jika suka )

BAHAN SOS
2 camca besar kicap cair
setengah camca teh kicap hitam
1 camca besar sos tiram
1 camca besar gula
setengah camca teh minyak bijan
setengah cawan air rebusan / air
1 camca besar tepung jagung
2 camca besar air ( tepung jagung digaul hingga rata)
garam dan lada sulah secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
Potong daging kepada ketulan yang besar (tebal lebih kurang 3 mm.)
Pukul kedua-dua belah daging itu dengan bahagian belakang pisau agar menjadi lembut
Perapkan daging dengan bahan perasa. Biarkan selama 2 - jam
Pijarkan minyak dalam kuali
Gorengkan daging hingga kuning keperang-perangan di kedua dua belah
Angkat dan aturkan dalam pinggan
Masukkan kesemua bahan sos kecuali campuran tepung jagung ke dalam periuk.
Biarkan mendidih
Tambahkan campuran tepung jagung untuk memekatkannya.
Tuangkan sos ke atas daging dan hidangkan panas-panas.

No comments: