Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

NASI BUKHARI IQWAN

RESEPI INI MERMERLUKAN 3 HIDANGAN SERENTAK

BAHAN BAHANNYA
4 cawan beras gred A1 (untuk 6 orang makan)
1 kg daging
1 bungkus rempah kari daging
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu kecil cilibo
2 labu bawang besar
7@ 8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cawan kecil kismis
Beberapa biji cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis ( rempah menumis )
1 bungkus rempah sup bonjot
2 sudu besar minyak sapi
Beberapa hiris halia
4 tangkai daun sup / saderi
6 biji tomato masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
2 sudu besar perahan air limau nipis
2 sudu perahan air asam jawa

CARA CARA MEMBUATNYA
Beras dibasuh bersih dan ditoskan
Daging dipotong segi empat (5 cm x 5 cm) dan dibersihkan
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat
Bawang besar, buah tomato dibelah /dipotong lapan
Daun sup dipotong-potong (lebih kurang 3 cm)
Panaskan periuk dan masukkan setengah cawan minyak serta 2 sudu minyak sapi
Bila minyak sudah panas, masukkan rempah menumis, bawang yang telah ditumbuk dan kacau sehingga kelihatan kekuningan
Masukkan serbuk ketumbar dan rempah kari daging yang dicampur dengan sedikit air
Apabila sudah kelihatan sebati, masukkan cilibo dan air perahan asam jawa, kacau sehingga rata serta masukkan satu bungkus rempah sup bonjot
Masukkan daging, kacau dan balik-balikan sehingga rempah meresap
Kemudian masukkan buah tomato dan bawang yang telah dibelah lapan tadi serta dicampurkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Tutup periok dan biarkan ia mendidih sehingga daging kelihatan empuk
Kacau sekali sekala supaya tidak hangit @ melekat di periuk
Apabila air semakin kering dan daging kelihatan empuk masukkan daun saderi, beras dan 4 cawan air.
Gaul bersama bahan bahan di dalam periuk dan biarkan ia mendidih sehingga kering (seperti memasak nasi biasa)
Apabila nasi hampir masak, masukan perahan air limau nipis dan kismis serta kacau rata
Biarkan ia masak

* Nasi Bukhari ini sesuai dipadankan dengan
DALCA IQWAN dan ACAR IQWAN

DALCA
BAHAN-BAHANNYA
1/2 ekor ayam
1 bungkus serbuk kari daging
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sm halia
Sedikit rempah menumis ( cengkih, kayu manis, buah pelaga dan bunga pekat)
2 tangkai daun kari
2 sudu air asam jawa
Secawan kacang dal
1 batang karot (lobak merah)
2 biji terung
5 batang kacang bendi
Beberapa batang kacang panjang
2 @ 3 biji tomato
2 @ 3 biji ubi kentang
2 labu bawang besar
4 cawan santan
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa

CARA CARA MEMBUATNYA
Ayam dipotong kecil-kecil dan dibersihkan
Sayur sayuran juga dipotong dan dibersihkan
Kacang dal direbus hingga empuk dan ditoskan
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis rempah menumis bersama bawang yang telah ditumbuk tadi
Apabila sudah kelihatan kekuningan masukkan serbuk rempah kari daging yang dicampur dengan sedikit air, kacau sehingga sebati dan biarkan ia garing
Masukkan air asam jawa, daun kari dan dikacau rata kemudian masukkan ayam serta ubi kentang
Masukkan santan, garam, serbuk perasa secukupnya dan kacau sekali sekala
Apabila sudah mendidih, masukkan terung, kacang panjang dan karot
Bila sudah hampir masak, masukkan kacang bendi, tomato, bawang besar dan kacang dal yang telah direbus tadi
Kecilkan api dan biarkan ia mendidih seketika supaya kelihatan "pecah minyak"
Kemudian diangkat dan dihidangkan bersama acar.


ACAR
BAHAN BAHANYA
3 batang timun yang sederhana besarnya
1 batang karot
250 gm bunga kobis
2 biji lada merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar bijan (digoreng tanpa minyak sehingga garing)
3 sudu cuka
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA
Timun dipotong kecil sepanjang 4 sm
Karot juga dipotong halus
Bunga kobis dipotong kecil kecil
Bawang merah dan putih ditumbuk lumat
Panaskan kuali, masukkan 3 sudu besar minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk sehingga garing
Apabila kelihatan sudah garing, masukkan serbuk kunyit, garam, gula, serbuk perasa dan cuka
Masukkan sayur sayuran dan bijan yang telah digoreng, kacau rata. 2 hingga 3 minit kemudian diangkat

No comments: