Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

KARI KEPALA IKAN

BAHAN -BAHAN
1 kepala ikan (lebih kurang 875 g.)
120 g. kacang bendi
2 biji tomato ( dipotong dua )
4 biji lada merah - dibuang biji dan dipotong dua memanjang
4 biji lada hijau - seperti di atas
1 kelapa ( diparut)
2 cawan air - dicampur dengan kelapa parut dan diperah untuk santan
60 g. asam jawa
2 cawan air - digaul hingga rata dan ditapis
1 camca teh garam
2 camca besar gula
1 camca teh serbuk perasa ( jika perlu/suka)
6 camca besar minyak masak

BAHAN TUMBUK
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 batang serai ( dimayang )
1 inci lengkuas ( dimayang)
1 keping kecil belacan
2 camca besar pes kari untuk ikan
2 camca pes cili

CARA MEMBUATNYA
Pijarkan minyak dalam kuali
Tumis bahan tumbuk untuk seminit hingga naik bau
Masukkan air asam jawa dan santan
Masak hingga mendidih dan didihkan perlahan-lahan atas api yang kecil selama lebih kurang 10 minit
Masukkan kacang bendi, tomato, lada merah dan lada hijau.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa - secukupnya.
Didihkan perlahan-lahan selama 5 minit
Masukkan kepala ikan dan masak selama 5 - 10 minit
Setelah masak, letakkan di dalam pinggan. Hiaskan dengan serai dan daun ketumbar yang dimayang.
Seeloknya dihidangkan panas-panas dengan nasi putih

No comments: