Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

AYAM PERCIK ACIK

BAHAN-BAHANNYA
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang merah
1 cm. halia
1 cm. lengkuas
2 batang serai
1 cm. kunyit
2 ulas bawang putih
Garam secukupnya
Sedikit gula
* Aluminium foil untuk membungkus dan membakar ayam

CARA MEMBUATNYA
Ayam dipotong menjadi 2 bahagian dan dibasuh bersih
Bahan-bahan lain diatas ditumbuk lumat kemudian digaulkan dengan ayam tadi
Perap selama 1 jam
Masukkan ayam yang telah diperap tadi ke dalam 'aluminium foil'
Bungkus kemas, masukkan ke dalam kuali dan bakar sehingga hampir masak

KUAH PERCIK

BAHAN-BAHAN NYA
1 biji kelapa diambil 2 cawan pati santan (pekat)
5 ulas bawang merah
1 sudu besar ciliboh
1 keping asam gelugur
1 cm. halia
2 ulas bawang putih
4 sudu kacang goreng ditumbuk halus
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat, masukkan ke dalam periuk bersama pati santan, ciliboh, asam gelugur, garam serta gula secukup rasa
Masak sehingga mendidih, kemudian masukan kacang goreng yang ditumbuk halus serta tepung jagung yang telah dibancuh
Kacau sehingga pekat
Kemudian bolehlah diangkat
Ayam yang hampir masak dalam aluminium foil tadi dibuka balutannya dan dimasukkan kuah yang baru disediakan ini
Sediakan satu dulang atau loyang pembakar
Masukkan ayam yang berada dalam aluminium foil ke dalam loyang pembakar
Bakar dalam ketuhar sehingga kelihatan hampir kering
Keluarkan dari ketuhar untuk dihidangkan.

No comments: