Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

IKAN MASAK ASAM PEDAS

BAHAN-BAHANNYA
1 potong ikan - bahagian kepala ( ikan merah, tenggiri, terubuk)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm. halia
1 cm. kunyit hidup
10 cili padi
1 satu teh sudu ciliboh
1 batang serai
Beberapa tangkai daun kesum
1 kuntum bunga santan
2 keping asam gelugur
Garam, sedikit gula dan serbuk perasa
Sedikit belacan

CARA MEMBUATNYA
Cili padi, bawang merah dan putih, halia dan belacan ditumbuk lumat
Serai diketuk dan bunga kantan dibelah empat
Ikan dibersihkan, masukkan ke dalam periuk bersama 4 - 5 cawan air
Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi
Masukkan garam, gula, serai, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan
Biarkan ia mendidih, kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan

No comments: