BAHAN-BAHAN:
500 gm mi kuning - dicelur
300 gm daging - dipotong
300 gm daging ayam - dipotong
300 udang
200 gm taugeh
garam dan minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kacang tanah - ditumbuk halus
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup dan daun bawang - dihiris
CARA MEMBUATNYA:
Panaskan minyak masak dalam periuk
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing
Masukkan stok ayam - biarkan mendidih
Masukkan sos tomato, soso cili, sos tiram dan garam - biarkan mereneh perlahan-lahan
Masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi dan telur
Masak selama lebih kurang 2 minit
Cara menghidang:
Masukkan mi dan taugeh ke dalam mangkuk
Tuangkan kuah panas hingga penuh
Bubuh cili merah, limau kasturi dan daun bawang
No comments:
Post a Comment