Like Blog Ini...

Monday, August 10, 2009

Almond London

BAHAN-BAHAN
125 gm mentega
75 gm gula ising
1 biji kuning telur
225 gm tepung gandum serba guna
333 gm badam berkulit dibakar di dalam oven selama 7 minit (350F)
300 gm coklat masakan dicairkan
Sedikit lemak sayur (shortening)
Mangkuk kertas
Sedikit hirisan badam untuk hiasan
1 sudu kecil emplex (bahan untuk membuat biskut rangup)

CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega dan gula sampai halus.
Masukkan telur dan emplex serta tepung gandum serbaguna
Gaulkan adunan sehingga sebati
Ambil sebiji badam dan diisi di tengah-tengah adunan
Bentuk seperti guli dan letak di atas dulang pembakar
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 170C
Sejukkan dahulu
Masukkan ke dalam kertas mangkuk dan disudukan sedikit coklat cair (yang telah dimasukkan sedikit 'shortening')
Hiaskan dengan hirisan badam

ihsan: Chef Wan

No comments: