Sumber: Majalah Saji Mac 2000
Bahan-Bahan:
500 gm daging lembu
½ cawan minyak masak
4 helai daun limau purut
350 ml santan pekat
100 gm kerisik
30 gm gula halus
20 gm garam halus
Bahan Kisar:
150 gm bawang merah
100 gm cili kering
100 gm bawang putih
3 batang serai
100 gm kunyit hidup
50 gm lengkuas
Cara:
Daging dihiris nipis. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali & tumiskan Bahan-bahan yang dikisar halus dengan api yang perlahan sehingga pecah minyak.
Masukkan daging, kacau perlahan. Masukkan santan pekat bersama daun limau purut. Apabila daging sudah empuk,
masukkan kerisik, gula halus & garam. Kacau perlahan sehingga pekat & angkat. Hidangkan & hiaskan.
No comments:
Post a Comment