Kiriman: Marliza bt Azmi
Sumber: Ibu
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk doh:
½ kg tepung gandum
1 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
Air garam (suam)
Bahan-bahan untuk inti:
4-5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
Ayam/Daging (dipotong dadu/dicincang halus)
Bahan A:
5 tangkai cili kering (dikisar)
1-2 sudu besar jintan manis (dikisar)
1-2 sudu besar lada hitam (dikisar)
2 kuntum lawang (dikisar)
5 kuntun bunga cengkih (dikisar)
1-2 inci halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
Garam,gula dan MSG secukup rasa
Cara:
Untuk membuat doh:
Uli tepung dengan air garam (suam),tambahkan sesudu minyak masak yang telah dipanaskan.Setelah siap diuli,ketepikan.
Untuk membuat inti:
Kisar semua bahan-bahan A
Panaskan minyak di dalam kuali,tumis bahan yang telah dikisar
Masukkan kentang dan ayam/daging yang telah dipotong dadu
Masukkan garam,gula dan MSG secukup rasa
Setelah inti hampir kering,masukkan daun kari.
Masak sehingga kering
Cadangan Hidangan:
Resepi ini untuk lebih kurang 20 biji karipap (saiz sederhana)
Tambahan:
Sewaktu membuat doh,minyak masak yang ditambah mestilah dalam keadaan panas.Ini adalah untuk merangupkan karipap.Boleh juga diganti dengan marjerin.
Daun kari juga boleh diganti dengan daun sup.
No comments:
Post a Comment