Like Blog Ini...

Saturday, August 8, 2009

Resepi Kek Pisang Terbalik

Sumber: Majalah Jelita Mei 1987

Bahan-Bahan:
3 biji pisang emas (dimayang)
1 sudu teh gula halus
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh marjerin atau mentega (dicairkan)
1 cawan gula halus
2 camca teh esen vanila
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
2/3 cawan susu

Cara:
Ambil acuan yang dalam, taburkan sesudu teh gula halus dan serbuk kayu manis. Taburkan juga satu sudu teh marjerin atau mentega. Aturkan pisang di atasnya. Campurkan mentega atau marjerin dengan gula, vanila, telur, tepung dan susu di dalam mangkuk. Putar dengan pengadun elektrik selama 3 minit. Tuangkan adunan cair di atas pisang dan bakar selama 30 - 45 minit. Apabila sejuk bolehlah diterbalikkan.

No comments: