Like Blog Ini...

Saturday, August 8, 2009

Rendang Daging Aidilfitri

Sumber: Majalah Wanita Disember 2000

Bahan-Bahan:
1 kg daging
1 ulas bawang putih
15 gm cili padi
20 gm perasa cili
30 gm kerisik kelapa
10 gm buah keras
2 ulas bawang merah
2 cm halia
2 batang serai
2 cm lengkuas
2 biji limau purut
1 helai daun kunyit
1 liter santan
1 sudu kecil garam

Cara:
Bersihkan daging dan potong lebih kurang lebar dan panjang 4 cm.
Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas.
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan-bahan di atas, biarkan separuh masak dan masukkan cili padi, perasa cili, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau bahan -bahan tersebut sehingga mesra dan sebati.
Masukkan kerisik dan masak daging sehingga lembut dan berwarna gelap. Perlahankan api dan biarkan seketika sebelum diangkat.

No comments: